Bryggdag 4

IMG_7854

Bryggdag 4 blev av idag den 1/5. Så, ölet för dagen får helt enkelt heta Whalecastle Beer. Om vi tittar tillbaka till förra bryggdagen så gick det ju riktigt bra, förutom att en pump gick sönder och så. Denna var ungefär tvärtom. Kändes ett tag som att inget blev rätt. Inte för att det var några stora fadäser, men en massa småsaker som fick justeras under hela dagen.

Micke anslöt efter kl 9. Då hade jag redan värmt vattnet men hade såklart glömt bort att pumpen dog förra gången så då fanns det ju inget automatiskt sätt att höja värmen, så det blev att värma i ett annat kärl och byta ut liter för liter tills det stämde. Börjar kontrollera tempen med en annan termometer än PIDen också och inser såklart att inte det stämmer. Så, ytterligare lite kalibrering och mätning så fick vi tempen där Beersmith har sagt att vi skulle ligga. Problemet var bara att tempen gick ner lite för mycket när malten åkte i. Vi gjorde såklart som vi brukar, justerade receptet till de nya värdena och inser att vi hamnar nästan nere på Light Body-profilen. Så vi provar den och kör vår dough in klart. Sen ser vi under den tiden som vi väntade att tempen sjunker mer än den gjorde för oss första gången. Vi svor lite över att pumpen hade dött och insåg att recirkuleringen var det som höll det så extremt stabilt förra gången. Inga stora fall, men mer än vad vi hade hoppats på. Tror vi hamnade på 2-3 grader ner under mäskningen.

Sen blev det lakning. Där använde vi den dedikerade vattenpumpen och kunde göra flödeslakning, och det funkade kanon. Vi fick ut den volymen vi ville ha och avbröt där. För skojs skull så tappade vi av resten från lakningen till ett annat kärl och vi fick ut ca 5l med ett SG på 1.032. Det testar vi att göra nåt av efteråt tänkte vi då.

Vi fortsätter med koket, och börjar med första humlegivan. Då upptäcker jag att nåt blivit fel med receptet. Det var inte alls det recept jag tittade på igår. Mina ändringar och annat jag gjort var inte där, så det hade inte blivit sparat av nån anledning. Det var ju bara att gilla läget eftersom alla humlegivor var satta i nätpåsar. Justerade vidare i Beersmith och fick väl ihop det ungefär som jag tänkt det ändå.

Koket klart och det är dags för kylning. Den biten funkade iaf som tänkt. Snabb kylning samtidigt som vi kommer på att vi måste montera kranen på  jäshinken. Ja det går ju fort, tills vi ser att det läker…. Av med den igen och fäppla på. Till slut verkar det ha blivit tätt och allt hamnar i jäshinken. Dock med lite för mycket humlebös för att jag skall vara nöjd.

IMG_7852Mäter OG och vi sköt faktiskt lite över målet med ett OG på 1.072. Helt ok effektivitet även denna gång. Totalt har vi 23l i jäskärlet och här hade vi ju kunnat slänga i lite kokat vatten för att komma ner till 1.068 men valde att inte bry oss om det.

Ser att jag använt en för liten behållare när jag rehydrerade torrjästen (US-05) så det var lite kladd och skum som kladdade sig fast i folien som jag satt över. Syresätter med syrgastuben innan jästpitch och vi känner oss nöjda över resultatet även om det inte blev det som var planerat. 😉

Koket hade vi redan satt igång på den lilla batchen. Under tiden värmen steg så knåpade jag ihop nåt receptliknande med Centennial. Blev en massiv humlebomb med ett tresiffrigt IBU. Dock hade vi en väldigt vid kastrull vilket gjorde att vi fick väldigt mycket bortkok…. IMG_7853Kompenserade med kokat vatten i denna lilla batch och hamnar till slut på ett OG på 1.035, vilket vi är klart nöjda över. En folköl som kommer att bli nästa bryggdags bryggöl. Borde hamna nånstans runt 3-3,5% beroende på utjäsning. Jästen fick bli den jäst som jag hade igång på förkultur under ett litet jästexperiment. Antwerp Ale Yeast WLP515. Inköpt på rea pga kort datum och uppodlad för att se om den började röra på sig. Jag har ingen aning om vad denna jäst kommer att bidra med. Denna batch fick namnet More than 50 ”Cent”.

Sen var det bara städning och röjning kvar innan vi var klara. Nöjda över resultatet än så länge och det blir kul att se var vi hamnar på dessa batcher. Dock så kändes det som att det var väldigt ostrukturerat och det var en massa saker som missades. Måste klura lite på vad vi skall göra för att det skall bli bättre. Tekniskt så är jag bra mycket mer sugen på en Chugger-pump eller två nu. En bra pump till detta system, samt välkalibrerade PIDar verkar funka grymt bra. Vi har ett utbyte jag inte trodde att vi skulle ha, och själva funktionaliteten har varit på topp, förutom det som rent gått sönder.

Till nästa batch:

* Dubbelkolla/trippelkolla recept och att det är rätt version som man börjar mäta upp humlen till.
* Ny pump till recirkulering
* Skriva en noggrannare lista över vilket tillvägagångssätt vi skall använda och i vilken turordning. Inte bara ha den i huvudet/tro att man har den i huvudet
* Fler tunnor eftersom två nu är upptagna. Bra att ha för rengöring samt blandning/vägning av kornet.

Slutsats:

En otroligt trevlig dag med mycket countrymusik och snack om öl och annat. Mycket nöjda över resultatet än så länge. Det är riktigt skönt att känna att vi löste alla problem och fick ihop allt till slut ändå. Jag ser fram emot bryggdag 5.
IMG_7855

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.