MLT – Mash Lauter Tun

wpid-20140928-025134.jpg

Som MLT har vi använt en 25l Biltemakastrull för 469kr med två lager isolering av liggunderlag från Clas Ohlson. Tappkranen byttes ut mot en 1/2″ kulventil. Fick borra upp hålet från den gamla tappkranen en del. Som original sitter det en tappkran med 3/8″ tror jag. En stegborr gjorde jobbet enkelt, även om när man kommer upp till 1/2″ så börjar det bli svårare och svårare att få det att inte hugga osv. Så det gäller att vara försiktig. Genomföringen fick bli en Weld-B-Gone från humle.se. Inte så prisvärd när man väl ser hur den är konstruerad, men den gör jobbet och genomföringen blev tät. Innanför har jag använt metallflätan från en bensinslang som en bazooka-screen, köpt på Biltema. Utöver den så blev det lite adaptrar och ändplugg. Sen för att göra det ännu lite säkrare så köpte jag dessutom en laserutskuren falskbotten till pannan också. Denna står på fötter ovanför Bazooka-screenen och håller upp maltbädden. Efter någon bryggning så provade vi att köra utan Bazooka screen dessutom. Flödet blev mycket bättre och eftersom vi kör cirkulering av vörten så räcker det mer än väl enbart med falskbotten.

IMG_5785Våran första bryggning visade att temperaturen i MLTn höll sig inom 1° celcius under hela den timme som vår mäskning varade. Vi fick fram ett värde på runt 0,6-0,7° som sjönk under den timmen.

Vidare så är det även upptagit ytterligare ett hål för 1/2″ genomföring. Detta för tempsensor. Just nu sitter det en thermowell där, men det visade sig att responsiviteten från sensorn som hamnar där inne blir väldigt långsam, så den skall bytas ut mot en sensor med 1/2″ gänga och löstagbar kabel. Denna kommer sen att vara kopplad till en PID för att visa temperaturen på mäsken i det kommande HERMS-systemet

Inför HERMS-systemet så är det även upptagit en genomföring för ytterligare en kulventil längst upp i kärlet för att kunna recirkulera vörten via en pump. När/om vi går över till HERMS så kan vi ju såklart skippa isoleringen, vilket ju gör kärlet lättare att

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.