HERMS – Heat Exchange Recirculating Mash System

Denna del är inte klar än och är under uppbyggning, men en liten förklaring hur det är uppsatt kommer här.

IMG_7380
Som HERMS-uppsättning så har jag monterat två små 12v-pumpar under bryggbordet. En för vörten och en för vatten recirkuleringen. Vörtpumpen tar ut vört från tappkranen på MLTn och pumpar den genom kopparspiralen som i sin tur är nedsänkt i vattnet i HLTn. Sen åker vörten tillbaka igen genom recirkuleringsporten i MLTn. På så vis kan man styra den exakta temperaturen i MLTn enbart genom att styra temperaturen i HLTn. När första steget i mäskningen är klart (60-90min) så kopplar man pumpen som sitter i MLTn direkt till tappkranen på HLTn. På så vis skickar man rätt temperatur på vattnet ner i MLTn samt att man dessutom rensar ur vört som är kvar i kopparspiralen. Via tappkranen i MLTn tappar man sen långsamt ut den färdiga vörten till kokkärlet. När rätt nivå nåtts i kokkärlet eller att SG hamnar på någonstans runt 1.010 (har jag för mig rekommenderas) så stoppar man flödet och kan påbörja kokningen.
Rengöring av slingan sker på ungefär samma sätt fast med rengöringsmedel som PBW tex. Man spolar ur det mesta ur MLT för att få bort partiklar, sen i med PBW och cirkulera det genom kopparspiralen. Likadant kan man sen göra via vattenpumpen till HLTn. Sen tömma systemet och skölja genom att köra vatten genom slingorna.

Pumparna är en klar svaghet i systemet eftersom de är väldigt svaga med rätt lite flöde. För vattencirkulering funkar det ok, men risken är ju att den kloggar igen när man kör vört genom den och man råkar få med partiklar. Och någon whirlpool får man nog inte räkna med dessa. Framöver kanske det blir en March eller Chugger pump men det är något som får ligga på framtiden. Vi skall testa hur långt man kommer med dessa pumpar först.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.