Äntligen på fat och flaska

IMG_6975
IMG_6969
Till slut blev det lite öl ändå. Några saker har man ju lärt sig. Tex att jäskärlet och tappningskärlet SKA ha tappkran. Att böka på med hävert är inte kul. Speciellt inte om det är som för oss, att vår Auto Siphon hade gått sönder och att vi stod med enbart en traditionell hävert. Jag gjorde mitt bästa för att hålla det desinficerat, men det var inte lätt att suga igång häverten, klämma åt när det kommit igång, spruta på Star San, och sen släppa på igen.

Pga häverten och böket med allt som hade med den att göra så lckades jag dessutom dra ner glaset jag hade Star San och kapsyler i. Så, blött och krossat glas blev resultatet. När jag väl kom igång så lyckades häverten åka ner i botten dessutom vid överföring till tappningskärlet. IMG_6970IMG_69721,5l blandat grums, jäst, bös, trub och annat åkte med. Så jag valde att starta om igen. Ville inte hälla tillbaka och vänta tills allt lagt sig igen. Däremot tycker jag att ölen såg väldigt klar ut när den åkte genom häverten, och det smakprov jag tog verkar fortfarande lika lovande. Lite kolsyra på detta och lite lagring så hoppas vi att det faktiskt blir helt ok. Nästa gång blir det helt klart en större sats. Eftersom vi är tre som delar så blev det väldigt lite per person för rätt mycket jobb. Dels för egen del, men man kommer ju att vilja bjuda en del också om det blir bra. Nu med facit på hand så undrar jag ändå om det inte hade varit bättre att gå på Corneliusfat på en gång. Slippa prima och kunna fylla flaskor allt efter behov i efterhand. Ok, partyfaten är ju så billiga att de skulle kunna följa  med i cornflakes-paketen nu för tiden men jag känner nog ändå att ett riktigt fat står på önskelistan.  Totalt 2,5tim tog detta med rengöring och lite städning. Hade gått mycket snabbare med tappkran eller en hävert som fungerade. Dessutom hade man känt sig lite säkrare på att det inte borde ha följt med något ovälkommet som skulle kunna orsaka en infektion.

Nu är det bara att vänta och se om det blir någon kolsyra. Jag hoppas verkligen att sockerlagen blev ordentligt blandad dessutom. Vore ju dumt om vi skulle börja med flasksprängningar. Partyfaten har plugg med säkerhetsventil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.