Ok, lite mer info kan jag bjuda på. Bryggdag 1

Nä, skojade bara. Lite mer information angående bryggdagen har jag nog tänkt dela med mig till de som är intresserade.

IMG_6757Kl 9 på morgonen möttes vi upp och påbörjade bryggdagen. Började inte helt optimalt kan vi väl säga. Den förkultur jag satt, hade inte visat någon sorts aktivitet alls. på två dygn, så det fick bli plan B med torrjäst och US-05.

IMG_6762Vi började med mäskningen och värmde vattnet till rätt temperatur. Biltemakastrullen höll temperaturen väldigt bra och den tappade inte ens en hel grad under den timmen som första steget skulle vara. Däremot stötte vi redan på patrull efter det. När vi skulle ta ut första omgången med vört så gick det extremt långsamt. Ibland så långsamt att man trodde att det stannat helt. Vi hann äta lunch innan vi ansåg att vi fått fram tillräcklig mängd. Detta gjorde ju såklart att mäsken blev liggandes bra mycket längre än de 60min som receptet hade. När det var klart så började vi nästa steg i vår batch sparge. Värmde vatten igen till temperatur enligt receptet, vilket var nästintill kokpunkten. Resultatet skulle landa på ca 76 grader, men vi hamnade på 70 grader istället. Det fick duga, även om jag inte riktigt har koll på vad det kan bero på. Sen började vattenproblemet när vi skulle köra vår fly sparge. Är inte helt säker, men jag misstänker att jag haft i 25l vatten istället för de 30 liter som var tänkt. Så, igång med värmning av nytt vatten. En 10l-kastrull togs fram och fylldes… Jahapp, nästa problem. Den funkade inte på induktionshäll. Ja då blev det till att använda en liten kastrull. Så vi värmde vatten, lakade med det, fyllde på igen, värmde, och lakade ur. Ända tills vi hade fått den tänkta volymen i kokkärlet. Vet inte exakt hur länge vi mäskade, men det kändes bra mycket längre än vad som är meningen, så jag tror det är där vi skulle kunna kapa mest tid nästa gång.

IMG_6756Till slut hade vi fått ut de 22l vi ville ha till kokkärlet. Med induktion och värmeelement så gick det helt ok att komma upp i ett riktigt stormkok. Drog ner effekten så den rullade sådär lagom. I med första humlegivan. Det var första gången jag luktade på ren humle. Så oerhört gott det luktade. Ännu mer väntan innan nästa humlegiva. Denna gång tillsammans med lite protafloc och även kylspiralen åkte i för desinficering.

IMG_6768Sen sista humlegivan vid kokslut när vi slog av värmen. På med kallvatten genom kylspiralen och röra om lite då och då. Ca 10-12min tog det att komma ner från 100° till 20°.

Då dök nästa problem upp. Häverten (Auto Siphon) gick sönder. Backventilen längst ner lossnade, och så även den lilla plastkoppen som skall hindra skräp att komma med. Försökte få ihop den igen, men insåg snabbt att det var omöjligt, så det fick bli en improviserad sugning i häverten istället. Stoppade den innan det började rinna ut, och passade på att spraya star san på änden man haft i munnen. Hoppas det räcker.

Vi fegade dessutom ur och skippade den sista litern i kokkärlet. I efterhand var det kanske onödigt, men vi ville inte ha med det sista som var mest grumligt. IMG_6790Nu åkte diffusionsstenen i kopplad till syrgastuben. Efter a en minut bubblande av syresättningen ansåg vi att det räckte. Toppade upp jäskärlet med 1l vatten istället. IMG_6775På med jäsrör fyllt med star san. Och in i jäskylen… Det var tanken iaf. Insåg snabbt att jäskaret inte får plats om vattenlåset sitter i locket. Så, en snabb konstruktion av en blow off tube fick det bli. Helt ok faktiskt. Är ju lika bra att det blev gjort eftersom det minskar riskten för att skum skall pressas upp i vattenlåset och i värsta fall klogga igen den helt.

IMG_6786Detta var en ytterst snabb genomgång över den bryggdag som totalt med rengöring tog ca 9,5tim. Nästa gång så siktar vi på att kapa tiden med nån timme. Det som däremot var väldigt kul var att vi lyckades pricka av OG på 1.067 på pricken. Det gav oss en Brewhouse Efficiency på 71,8% vilket väl var rätt ok för en föstabryggning. Iaf så intalar jag mig det.

Detta är hur som helst inte den sista gången vi brygger öl. Detta var kul, men man är lite slut i huvudet faktiskt. 😉

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.