Jästen kallkraschar

IMG_6173

Ja, ett halvt dygn efter att jag kallkraschade jästen i jäskammaren i 1°c så har det sedimenterat så här bra. 24tim kommer att räcka gott för detta. Det mörka lagret i botten syns knappt så det är inte så mycket skräp med i flaskan heller. Rätt intressant när man kollar på hur mycket jäst det blev vid den första förkulturen. Då täckte jästen med nöd och näppe botten på flaskan. Gissar att det inte kommer att behövas fler förkulturer nu förrän möjligtvis just innan jästen skall användas.

Som så mycket annat så grottar jag ner mig rätt djupt i saker jag blir intresserad av (märks det? 😉 ) och det här med jäst är faktiskt rätt intressant. Har sett en hel del på youtube-klipp med petriskålar, ympöglor, sterila arbetszoner, räkna jästceller, räkna ut viability (livsduglighet hittade jag en översättning) och en massa annat. Undrar om det är nån i min närhet som kan ha ett hyfsat mikroskop som klarar av 400x förstoring. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.