Behålla mäsktemperatur

IMG_5963Sitter ju och funderar lite på vad det finns för olika möjligheter för att kunna styra mäsktemperaturen så exakt som möjligt. Det blir inte aktuellt till de första bryggningarna, men det är ju kul att fundera lite. Det finns väldigt många lösningar på det när man söker på nätet. Någon sorts test kommer det att bli framöver iaf.
Har beställt lite slang och pumpar via eBay samt en PID bland annat . Sen får vi se hur man skall lösa uppvärmningen. Jag är lite mer inne på RIMS än HERMS (två typer av system för att recirkulera och hålla vörtens temperatur stabil.
Tänker att jag via tappkranen tar ut vörten och pumpar den in i en enhet som höjer temperaturen på vörten innan den skickas tillbaka i kärlet igen. Värmeenheten styrs av en PID (enhet som via relän kan starta och stoppa tex ett värmeelement) som automatiskt räknar ut hur mycket effekt som värmeelementet skall avge.
Det lär bli en del testande här eftersom allt beror på hur mycket skräp som följer med. Sen blir det ju lite bökigare att rengöra dessutom, men om det gör att mäsktemperaturen hålls konstant så är det ju värt det.

Efter  lite paus i detta inlägg så har jag fått pumpen och insett att den var otroligt mycket mindre än jag hade förstått. Läste specifikationerna för lite ingående helt enkelt. Känns inte som att den pumpen kommer att klara av att recirkulera värt. Det behövs nog inte mycket för att den skall sätta igen. Skall börja med att se om jag kan använda den till tempstyrning för vattenvärmningen istället. Håller ögonen öppna efter en lite mer rejäl pump och avvaktar med vörten tills vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.