Koktester

IMG_5622Då kom beställningen med kastrullen till slut. Efter lite uppackning ock konstatering att det var en riktigt fin och rejäl kastrull så åkte jag iväg och handlade en induktionshäll från Teknikmagasinet på 2kW, samt en 800W grilltändare som komplement ifall det skulle behövas från Kjell & Company.

Första testet att koka vatten. Mätte upp 25l vatten (12°C), satte det på plattan och startade. Visade sig att det tog över 2 timmar till kokpunkten, och den orkade inte hålla den ens sjudande. Så, bara att inse att enbart hällen är för klen. Läste på forumet igen att folk använde sig av ovan nämnda grilltändare för att koka upp. När det väl kokade så skulle plattan klara av att hålla ett lagom kok.

Andra testet. 25l vatten med samma temperatur igen. I med grilltändaren och igång med plattan. Halverade tiden så en dryg timme senare kokade det fint. Ur med grilltändaren och då inser jag att koket avstannade helt. Fortfarande inte tillräcklig effekt för att hålla koket alltså. Nytt test.

IMG_5669Tredje testet. Hade läst mig till en rekommendation att isolera kokkärlet och därmed klara av kok med den utrustning som vi har. Sagt och gjort så blev även den nya Patina-pannan isolerad och nytt test genomfördes. 25l igen med 12°c temperatur tog… En timme att koka upp. Ut med gilltändaren och koket avstannade. Började vara lite less nu. Packade ihop platta och grilltändare och började forska om alternativa lösningar. Vet inte om det är så att den platta som Kjell & Company säljer på 2kW är kraftigare än Teknikmagasinets dito och att det är därför det inte funkade.

Grannarna undrar kanske varför fönstren inne i vårt garage immar igen så det står härliga till ibland. Passade såklart på att låta koket fortgå i en timme efteråt för att få ut ett ungefärligt värde på hur mycket vätska som jag kokar bort per timme. Men eftersom testerna visade sig inte funka så bra så gav det ju inte så mycket. Måste ju få igång ett bra kok för att kunna mäta hur mycket som går upp i ånga på en timme.

IMG_5609

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.