Smakprov och SG-mätning

IMG_6914IMG_6917Äntligen blev det dags för första mätningen och första smakprovet. Eftersom vi inte har någon tappkran än på jäskärlet så blev det ju lite omständigare att ta prov, därför har det inte blivit någon provsmakning eller mätning förrän jäsningen verkade ha stannat av. Mätte upp vad jag antar blir vårt FG till 1.010 vilket ju är helt ok utjäsning vad jag förstår. Lite disig men fin färg. och doftade riktigt gott. Lite mindre humledoft än vad jag hade hoppats på dock. Kan ha att göra med att torrhumlingen gjordes samtidigt som vi satte in jästen. Så, jag satte in en andra torrhumling nu som skall få stå tills vi tappar ölet på fat och flaska. Ska jag vara ärlig så är jag över förväntan överraskad över hur den smakade nu, innan kallkrasch, innan andra torrhumling, och innan den blivit kolsyrad. Jag kan redan nu säga att jag smakat sämre öl som jag betalat pengar för på bolaget. Detta helt utan lagring. IMG_6915Så, bara jag lyckades hålla allt sterilt vid denna tappning och torrhumling så att vi inte får nån infektion i ölen så har jag all förhoppning att detta kommer att bli en riktigt bra öl för att vara en första bryggning. Tappkran är ett måste inför nästa bryggning. Det hade varit intressant att följa smak och jäsning under tiden. Ser redan fram emot nästa bryggning. Det skall också bli intressant att se hur klar ölen blir efter kallkrasch. Kan knappt hålla mig tills allt är klart och vi får prova den färdiga produkten. Det blir en del tappning på flaska och resten på fat. Och första förslaget av etikett har en arbetskollega till mig knåpat ihop. Med bild från skråmträsk och allt. Tack för det Kim. 😉

 

IMG_6918

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *