Tvättning av jästkakan

IMG_7388Gårdagens buteljering resulterade i en massiv gröt av bottensats och humlebös. Hade ju tänkt återanvända jästen och se om den gick att använda. Men bara att separera från allt humlegojs gjorde att jag inte orkade göra nån större ansträngning för det. Jag föste undan lite kottar i botten och tog ett par skopor klägg och slängde ner i en burk. IMG_7390Gjorde ett försök idag med tvättning och det ser ut att ha funkat rätt bra. Blandade först ut grumset med kokat och avsvalnat vatten till 0,5l och skakade om. Sen hällde jag allt genom en sil och en tratt ner i en 1l-flaska som hade 5dl kokat av svalnat vatten i sig. Silen satte fort igen men jag vickade fram och tllbaka tills allt runnit igenom. Nu står det i kylen och väntar in sedimentering. Ser ut att kanske funka ändå. Med nån förkultur så räcker det säkert till att användas framöver igen. Jag trodde faktiskt att det skulle vara svårare att separera och få ut nåt vettigt av det. Sen får jag väl göra en ny tvättning och sen en förkultur så får vi se hur bra fart det är i den.

IMG_7391 IMG_7389

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.