Förkultur

Enligt Beersmith så innehåller vårt paket jäst 96 miljarder jästceller och beräkningen är att vi skulle behöva 220,1 miljarder jästceller. För att åstadkomma det så räknar programmet ut att vi behöver en förkultur på 0,91 liter. Så, det blir något som måste dras igång ett par dagar innan vår planerade bryggdag. En annan sak som är en fördel är att man kan göra lite mer förkultur än man behöver och spara ett tag. Sen när det är dags för bryggning igen så kan man göra en ny förkultur på den sparade jästen.  Blir billigare så. Framför allt om det blir så att vi går upp i storlek framöver. Vårt första Recept skulle ha behövt minst två paket jäst vilket blir 160kr. Och det är bara ca 20l. Om man gör 60l så hade vi behövt 6 paket. Istället gör man flera förkulturer. Planerar att fixa 1,5l förkultur för att sen spara en halvliter och använda till bryggning nummer två.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.