Alltid en början

IMG_5508Sådär ja, då har jag tagit mig för att skriva lite om detta lilla projekt som jag och två vänner har gett oss in i.

Vi spånade lite en dag om att det skulle vara kul att kunna servera lokalt producerad öl från tapp i den saloon som Micke har byggt på gården. Han håller ju en del fester där då och då och vi tyckte att det skulle vara kul att testa och se om vi kunde tillverka någon drickbar, eller kanske till och med god, öl.

Jag gick igång direkt på iden och började forska på nätet vad som skulle behövas och hur man skulle göra rent praktiskt. Jag kom fram till att vi börjar med en utrustning som klarar av att brygga upp till 25l öl åt gången. Även det kommer att vara i överkant från början.

Sagt och gjort så började jag läsa på om hela processen från krossning och lakning av kornet till jäsning och slutligen buteljering/fatfyllning. Insåg snabbt att detta var en hel vetenskap och att det blir en hel del fix av utrustning och annat innan vi kan börja.

Började läsa en del på Svenska Hembryggarföreningens forum och spenderade en hel del ledig tid till att läsa gamla trådar samt ställa frågor om det jag tyckte var oklart.

När vi (eller just nu var det nog mest jag som läste på) hade lite mer koll på hur vi skulle göra rent praktiskt så var det dags att bygga upp hårdvaran.

IMG_5506Var in på humle.se och klickade runt och satte ihop ett startkit med allt som jag kunde tänka mig att vi skulle behöva. Och efter att ha redogjort för mina kumpaner vad det skulle landa på så kom vi överens att köra. Beställningen gjordes och levererades några dagar senare.

En av de första inköpen som gjordes var en 25l kastrull med tappkran från Biltema (en affär som återkommer då och då här). Insåg snabbt efter att ha läst en del på forumet om andra som använde den kastrullen, hade bytt ut tappkranen mot kulventil, så jag såg till att köpa det som behövdes för att byta ut kranen samt lite delar för att tillverka en så kallad Bazooka screen till kastrullen.

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.