Vad har vi lärt oss?

what-we-learned-rukkle-620X4002Såhär efter fösta bryggningen så ska man ju gå igenom vad man gjorde rätt, vad man gjorde fel, vilka lärdomar man tagit och vad man skall tänka på nästa gång.

Först och främst så kan det vara en ide att ordna sånt som inte har med bryggning att göra.

* Det är klart att man vill ha musik på om man ska stå och brygga en hel dag, så det är ju bra att inte behöva rigga upp något just när man ska börja brygga. Leta kablar, klättra och hämta högtalare, nästan riva ut förkulturen, byta kabel eftersom den första var trasig, leta strömkontakt, leta förlängningskabel, och lite annat. 😉

* Dryck – Ok, vi valde inte att gå den vägen med att ha en massa öl innanför västen när vi bryggde, men när vi väl tog paus så inser man att det var rätt varmt och man bör dricka mer vätska. Och Kaffe… Känner mig som en dålig värd som helt glömde bort kaffet. 😉

Över till bryggningen.

* Vi måste se till att ha mer mäskvatten/lakvatten. Mycket tid gick åt att värma mer under tiden.

* Kontrollera vilka kastruller som funkar på induktionshäll. Vi fick använda en extra liten kastrull bara för att den vi hade som backup inte gjorde det.

* Auto Siphon, alltså vår hävert med pumpfunktion, skall man inte använda för att pumpa hett vatten. Så, den gick sönder och vi fick improvisera med att suga samt decinficera direkt. Detta blir ett mindre problem när vi fått igång vår HLT och dessutom en tappkran på vårt kokkärl.

* Förkulturen bör göras ytterligare någon dag innan. Jag satte den dagen innan och den hade inte kommit igång när vi väl skulle brygga, därför tog vi det säkra före det osäkra och använde oss av torrgäst som vi rehydrerade. Ett dygn senare ser jag att förkulturen kommit igång så den jästen kan vi använda till nästa bryggning. Med en fräschare jäst hade den antagligen kommit igång lämpligt i tid. Problemet var antagligen (min gissning) att jästen hade hunnit bli så pass gammal, vilket direkt för oss över till nästa punkt.

* Beställ ingredienserna så sent som möjligt innan bryggdag. Hela detta projekt har ju tagit rätt lång tid eftersom vi inte fått ihop alla att träffas samtidigt. I vår första beställning så var alla ingredienser med, men det tog ju ett antal månader innan vi faktiskt använde dem. Detta är såklart inte optimalt för varken malt, humle eller jäst, men förhoppningsvis så funkar det ändå för vår första bryggning.

* Provsmakning. Ingen aning om varför man inte provsmakade allt under processen för att få lite större förståelse för de olika smakerna. Jag smakade på vörten som vi fick ut från vår mäsk, men det var nog allt. Inte ens provet vi tog för OG smakades, vilket man ju borde ha gjort.

* Tappkran på jäskärlet. Hur sjutton ska man kunna ta prov utan tappkran? Jag hade ju gärna följt med och sett hur SG förändras under jäsningen. Och kanske provsmaka. Vi har en  ”The Thief” som man ska använda för att kunna ta prover direkt ur kärlet och inte riskera kontaminering. Men eftersom vi bara hade 18l i kärlet så räckte det inte för att få upp tillräckligt för att hydrometern skulle flyta. Då fick man ta det i flera steg, vilket ju då gör att man tappar funktionen med The thief.

* Kontrollera vattenlås. När vi var klara så märker jag såklart att jag inte alls tänkt på vattenlåset i locket på jästunnan när jag kollade om den skylle rymmas i vår jäskammare. Så det blev en snabb konstruktion av en blow off tube. Denna blev såklart inte helt tät vilket gjorde att jag inte trodde att jäsningen kommit igång. Tätade den lite provisoriskt med eltejp i skarven och bubblandet tog fart. Det gick några dagar och bubblandet hade stannat igen, vilket kändes lite för tidigt. Jag kollade ytterligare en gång mer noggrannt på min tätning och inser att den fortfarande inte var helt tät. Så jag kopplade loss den igen och gjorde rätt denna gång. Nu bubblade det på som det skulle igen.

* Noggrannare planering om vad för utrustning som kommer att behöva användas i vilken ordning, och planera in rengöring av det som inte skall användas medan man väntar på annat. Till viss del gjorde vi ju så, men där kan man säkert förbättra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.