PIDen lagad

IMG_8017Tro det eller ej, men PIDen som gick sönder skruvade jag ur igår. Jag tänkte att jag skulle kolla om det bara var nån säkring eller nåt enkelt som går att åtgärda. Ingen säkring satt i den, men däremot hittade jag ett ställe där det var dålig kontakt mod ett bleck. Så det blev fram med lödkolven och ge sig på att försöka koppla runt så att det blev bra kontakt igen. Och jodå, det lyckades, så nu har vi tre st fungerande PIDar. Hyfsat nöjd eftersom företaget som jag köpte den av (föga oväntat) inte var så sugna på att hjälpa mig. De försökte till och med erbjuda rabatt på en ny likadan, men ville ha betalt direkt via Paypal utan att gå via eBay. Helt emot eBays policy. Jag påpekade detta och sen fick jag inget svar alls. IMG_8018Så, produkten funkar nu igen, men inte tack vare företaget jag köpte den av. 😉

När jag ändå pysslade lite så passade jag på att montera kontakterna för tempsensorerna i kontrollpanelen. Blev riktigt snyggt, men blir påmind ännu en gång om att det inte är kul med aluminiumspån. Det blir vasst, och det fastnar överallt.

Fixade även till lite kabeldragning och buntade ihop lite lösa sladdar så att det inte spretar allt för mycket. Ok, inte nån snygg kabeldragning men det är första revisionen och det har blivit flyttat en del under arbetets gång och kabellängderna har inte anpassats. Men jag måste säga att jag är riktigt nöjd med funktionen.

Det som är kvar nu är att fixa till nån snygg lösning på matningen av värmeelementen. Just nu är det ju två kablar som går ut ur lådan, varav den ena även har en egen spänningskabel för att kunna köra på två faser.

IMG_8020Tanken är ju att kunna köra allt på 220v men att ha en switch där man kan välja vilket element som används för tillfället för att inte man skall kunna köra dem samtidigt och överbelasta systemet. Men ju mer jag funderar på det så vill man ju ha möjlighet att köra båda samtidigt om man har tillgång till separata faser. Funderar på att sätta så att man har en switch för att välja om man ska köra två faser eller om man enbart skall kunna köra ett element åt gången. Nästa version av kontrollpanelen kommer det bli en del förändringar i. Bland annat så gissar jag att det blir någon form av trefasmatning, eller iaf möjlighet till det. Och då kanske även möjlighet till fler och starkare värmeelement. Jag kommer nog även att använda mig av någon typ av DIN-skena internt för att göra en del kopplingar. Just nu är det plintar jag använder, men de blev inte så lätta att jobba med. En DIN-skena skulle ju göra det hela lite mer flexibelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.