Bryggdag 5

thumb_IMG_8154_1024Igår blev bryggdag fem av. Micke kunde inte pga jobb så det var tänkt att jag och Urban skulle ge oss i kast med ytterligare en IPA. Dessutom skulle en polare dyka upp och gästbrygga. Det slutade med att Urban fick förhinder och att jag och Kenneth körde bryggningen.Dagen innan satte jag upp utrustningen och kopplade ihop allt. Den nya 24v-pumpen inkopplad temporärt med ett löst nätaggregat. Jag körde igång och kalibrerade samt startade autotune på PIDen. Denna gång fick jag temperaturerna att stämma riktigt bra (iaf så nära man kan få utan exakt referenstermometer). Recirkuleringen rullade på som den skulle och temperaturerna skötte sig exemplariskt.

thumb_IMG_8168_1024

thumb_IMG_8155_1024Däremot sjönk tempen rätt rejält direkt under inmäskningen. Hamnade på dryga 60 grader och målet var 64.5. Där fick recirkuleringen visa sig från sin bästa sida. Det tog inte många minuter innan tempen var rätt och timern på 60min startades. Sen stämde tempen rätt bra med några små justeringar under tiden.    thumb_IMG_8162_1024 thumb_IMG_8161_1024thumb_IMG_8163_1024

thumb_IMG_8164_1024Hydrometern lyckades jag bryta av bland det första jag gjorde. Som tur var även denna gång så hade jag köpt en extra. Detta är andra gången jag blivit räddad pga det. Nu testade vi även refraktometern och den funkade helt klanderfritt också, men jag vill hålla mig till hydrometer på de viktiga mätningarna som OG tex bara för att mäta på samma sätt mellan alla bryggningar. PH-värdet på mäsken höll enligt vår ebay-mätare pH5.3 vilket ju är ok.

thumb_IMG_8160_1024Nästa steg var koket. Snabbt upp till kok och skummade av en del proteiner innan första humlegivan åkte i. Sen 60min kok och lite rengöring under tiden samt desinficering av jäskärl och annat. Det är skönt att det är lite sommar och att man kan hålla till ute för att spola av utrustning och kärl. Det blir lätt ganska blött och söligt om man skall göra det inomhus när man inte har något stort restaurangkök

thumb_IMG_8169_1024Kylningen gick snabbt och smidigtgenom att vicka kylspiralen fram och tillbaka i kokkärlet.  Det tog inte många minuter innan vi nått 20°. Här försökte vi oss på någon typ av manuell whirlpool igen, men det gick allt annat än bra. Det blev mycket druv som åkte med i jäshinken från början. Då stoppade vi och började köra genom en saftsil för att få bort det mesta.  Långsammare, men inte något större problem. thumb_IMG_8172_1024Med pellets vet jag inte hur mycket whirlpool man egentligen skulle behöva. Det är ju sådana stora mängder i botten, att det känns som att man aldrig kommer att kunna få någon kon. Detta måste utredas närmare. Eller så kanske det är så att vi skall gå tillbaka till att köra kottar som vi gjorde under de första bryggningarna. Sil kan man ju använda ändå för att få bort en del partiklar, men eftersom jag dessutom har diptube i kokkärlet så åker ju det mesta med om man inte lyckats med whirlpool.

Jästen för dagen blev torrjäst US-05 och det berodde mest på att jag missade att sätta förkulturen. Det är inte så lätt att hålla sig vaken när man skall natta barn ibland. 😉

Bryggölen fick bli en Third brew som var kolsyrejäst i flaskan. Detta mer för att traditionen bjuder på att man skall ha en bryggdagsöl när man brygger. Inte meningen att det skall bli någon jättefest direkt. Det får man ta en annan dag, när man har mer god öl att tillgå. 😉

thumb_IMG_8166_1024Om man summerar dagen så gick så gott som allt problemfritt. Det är svårt att sätta en tid på bryggdagen eftersom det blev en massa annat inräknat med kalibrering och annat som förhoppningsvis inte skall behövas på samma sätt nästa gång. Sen försökte vi oss också på att få ut det sista ur mäsken för lite experimenterande. Detta resulterade i ca 4l vört som vid lite mätning visade sig hålla ett OG på 1.014 eller vad det nu var. Detta kasserades såklart. Men dryga 5 timmar bryggtid och rengöring skulle jag gissa på.

Ethumb_IMG_8167_1024ffektiviteten denna gång var inte den bästa, men jag misstänker att det har att göra med att jag använde ett par kg av äldre malt som fanns kvar. Jag antar att effektiviteten minskar ju äldre malten är. Nu har vi ungefär en bryggning kvar av basmalten och sen kan vi övergå helt till hela korn. Maltkrossen är beställd och ett urval av olika maltsorter ligger i kundvagnen på humle.se.

Med egen kross och med mer urval av korn så är det snart dags att prova på lite andra ölstilar. En stout är under planering i Beersmith och jag håller på att läsa på om ytteligare sorter

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.