Kalibrering av tempsensorer

IMG_8410Jag hade fördelen att få låna lite avancerad och säkerligen svindyr utrustning av en granne för att testa huruvida mina temperaturer stämmer med verkligheten. Dels en typ av ugn där man kan stoppa ner tempsensorn och ställa in en exakt temperatur. Denna enhet är kalibrerad årsvis och stämmer nog ohyggligt bra med verkligheten skulle jag tro.
Tilläggas ska väl också att jag inte gör detta för att jag tror att en tiondels grad skillnad skulle påverka slutresultatet, men jag gillar ju att nörda ner mig i detaljer. Det är hur som helst värt att poängtera så att jag slipper en massa dryga kommentarer om att det jag gör är onödigt. 😉

IMG_8403Jag började att testa mina termometrar för att se hur rätt eller fel de visar. Det visade sig att min K-sensor med längre probe var mer missvisande än den kortare, vilket jag trodde var tvärtom. Dubbelkollade även mina PIDar genom att simulera tempsensorer via ytterligare en svindyr pryl. (Ingen aning vad de kan kosta, men det låter coolt att skriva att nåt är svindyrt). Där visade dom helt rätt. En viss skillnad uppmättes när jag kopplade in mina kablar till sensorerna i kärlen. Kanske pga längre kablar, vad vet jag, men så länge det går att kompensera så är det ju ok.

 

 

IMG_8411Däremot har jag lärt mig att kokpunkten inte alltid är 100° (vilket säkert många mer allmänbildade än mig redan vet). Kokpunkten vid testtillfället mättes upp till ca 97° och det omkullkastade ju mitt senaste försök att kalibrera PIDarna efter kokpunkten på 100°. Nu vet jag att PIDen i vår MLT är så exakt som den kan vara i ett hobbybryggeri i garaget.

Hade jag haft lite mer tid på mig med utrustningen så hade ni här fått en hel radda med diagram och mätvärden, men detta får duga tills vidare. Framöver kommer jag att gå in ännu djupare på detta om tillfälle ges. Inte helt oväntat kanske. 😉

Intressant var det iaf, och nu har jag iaf en eller två tempsensorer/PIDar som jag kan känna mig säker på att de visar rätt. Jag kollade ju även upp så att de var linjära, vilket de var i det stora hela. Tillräckligt för detta projekt så det var inget jag kollade mer noggrannt på.

IMG_8414 IMG_8415 IMG_8408 IMG_8409

2 svar på ”Kalibrering av tempsensorer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.