Whalecastle på fat

IMG_8069Nu är även Whalecastle IPA tappat på fat. Det blev ca 23l delat på två fat. Denna gång testade jag tvångskarbonering, vilket innebär att man rullar fatet fram och tillbaka under tryck för att maximera exponeringen av kolsyran. Så efter ca 5 min så var den kolsyrad och klar. Jag kan inte säga att jag kan känna nån skillnad mellan tvångskarbonering och att låta den stå och kolsyras i en vecka. Så, detta blir nog metoden att använda framöver. Det är lite misslagom storlek på faten bara. Det finns 9l fat också, men de kostar lika mycket som 18l och vårt mål är ju att kunna stega upp ett steg i storlek framöver. Får man ut dryga 20l på en batch och ska dela upp det i tre fat så blir det ju rätt mycket tomrum som det är nu.

Jag har fortfarande inte riktigt kommit underfund med hur jag skall styra kolsyremängden på rätt sätt. Det är ju olika värden beroende på vilken temperatur som ölet har under tiden. Men om man sen tar ut fatet i rumstemperatur så tycker ändras ju inte trycket, och då är ju värdet för lågt jämfört med vad kolsyretabellen säger. Jaja, jag antar att om ingen kommenterar detta inlägg så har jag tagit reda på det själv inom kort. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.