Ny bryggning under planering

IMG_6797Planering för nästa bryggning är redan påbörjad. Tanken denna gång är att göra en öl runt 5-5,5% ABV och använda oss av de ingredienser som är över och som vi redan har liggande. Någon sorts IPA blir det förhoppningsvis även denna gång. Denna bryggning tänkte jag se lite hur långt vi kan pressa utrustningen för att få ut så stor mängd som möjligt. Jäskärlet är ju på 30l så vi får se hur nära det vi kan komma. Pga storleken på vår MLT så kommer det ju inte att gå att göra så alkoholstark öl om man vill ha ut större mängd eftersom vår första batch var på gränsen. 5,5kg krossad malt i en 25l tunna. Sen en ratio på 2,7 liter per kilo malt ger 15l vatten under försockringsrasten. Detta plus utrymmet som drygt en säck malt tar gör att vi hamnade väldigt nära maxtaket på vår MLT. Vi körde ju nån blandning mellan flödeslakning och satslakning första gången, och om vi kör enbart flödeslakning så skall vi enligt (om jag matat in allt rätt) så ska vi kunna komma upp i 30l färdig vört i jäskärlet. Men då har vi tangerat gränsen för både MLT och kokkärl. Jag hoppas jag tänker rätt nu så att jag inte gör bort mig totalt. 😉 Det är klart, man hade ju kunnat tillsätta DME för att få upp OG, och sen späda ut det hela mot slutet, men först ska vi se hur långt vi kommer på samma sätt som vi gjorde förra gången.

2 svar på ”Ny bryggning under planering

  1. Tänk på att ni behöver lite headspace i jästunnan. Om ni fyller den med 30l kommer det troligtvis jäsa över.
    27-28 liter är nog max men det beror på vilken jäst man använder. Tänk också på risken för överkok om ni vill maxa volymen.

    • Jo det är sant. Jäskärlet borde ändå räcka till tycker jag, utan att egentligen veta. Kör med blow off tube och tanken är väl att använda en rätt stor burk med Star San till den så även om det jäser över så är det förhoppningsvis inget större problem. Överkok är ju såklart en risk, tror inte att vi kommer att maxa den helt utan vi får väl köra så mycket som vi vågar chansa. 😉 Det blir nog hur som helst att hålla till på ett ställe där överkok i sig inte skulle vara något större problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.