Lite HERMS-tester

IMG_6241Jag håller ju på att försöka bygga ihop nåt kul i samband med bryggningen, och har ju kikat på HERMS och RIMS för att få mäsken att hålla en exakt temperatur under mäskningen. Och nu dök det upp lite småprylar från eBay. Och första testen visar då att det funkar som jag tänkt. Nu är det kopplat så att jag tar ut mäsken via tappkranen i mäsktunnan och via en liten pump pumpar den in i kopparspiralen som vi använder till kylning. Kopparspiralen är nedsäkt i koktunnan som har fått en temperaturreglering via en PID. IMG_6242Vattnet i koktunnan kommer då att hålla exakt det antal grader som vi ställer in. En till pump kommer att sköta cirkulering av varmvattnet för att temperaturen i kokkärlet skall vara så jämnt som möjligt. Mäsken värms då av den indirekta värmen från vattnet genom kopparspiralen och går sen tillbaka till toppen av mäsktunnan igen. På detta sätt så skall det gå att hålla en exakt temperatur i mäsken hur länge som helst egentligen.

En annan sak som är rätt smidig med detta system är ju att det inte blir några dyra kopplingar eftersom vi redan hade kopparspiralen. Ett RIMS-system kollade jag faktiskt på först och tänkte att det borde väl gå att göra rätt billigt av ett par T-kopplingar i rostfritt, en tempsensor och ett värmeelement. När jag såg vad rördelar och adaptrar kostar i 2″ storlek så var det bara att lägga ner det hela.

IMG_6261Sen blir rengöringen inte så väldigt mycket bökigare heller. När man cirkulerat mäsken i en timme i rätt temperatur så är det ju dags för lakningen. Då tillför man en mängd vatten med högre temperatur genom att bara flytta slangen från mäsktunnan till kokkärlet. Så då kör man igenom varmvaten genom kopparspiralen tills lakningen är klar. Sen kommer ju spiralen att användas igen när kylningen påbörjas, och då kör man ju igenom en massa kallvatten också. Och som avslutning när det skall rengöras så cirkulerar man PBW eller annat rengöringsmedel i hela systemet innan man stänger ner det.

IMG_6252Några saker saknas. Behöver en till liten pump för cirkulering av vattnet i kokkärlet, samt lite slangar och kopplingar för det. Sen blir det att finjustera och se så det rullar på stabilt. Tvivlar fortfarande att detta är nåt som kommer att användas under vår första bryggning, men att planera och tänka ut det hela är kul det med. Sen måste ju plastduken fast på bordet också. Det är inte optimalt med obehandlad spånskiva när man pysslar med vätskor.

IMG_6266Har iofs en annan fundering också på att kanske gå steget fullt ut och sätta upp en HLT. Hot Liquour Tank som bara har hand om varmvatten så slipper man tappa om mellan mäskning och kok. En annan fördel är också att man slipper borra mer i kokpannan. Det vore skönt om man kunde lämna kokkärlet och bara ha det till kokning. Fler in och utgångar på den innebär ju fler ställen det eventuellt kan börja läka på. Och pannan var dyr, så man vill inte göra fel. 😉 Bättre att man gör det i en jästunna av plast eller kanske en biltema-kastrull. De allra flesta som byggt nåt liknande använder sig av tre eller kanske till och med fyra kärl.

5 svar på ”Lite HERMS-tester

 1. Hej! Är ni nöjda med den lilla pumpen? Kapacitet? Var har ni fått tag i kopplingarna till den? Nyfiken eftersom jag jagar en pump till kylningen(whirlpool immersion chiller).

  • Kapaciteten skall vara runt 6 liter per minut. Nöjda vet vi ju inte än. Jag pysslar ju bara med detta i väntan på vår för första bryggning, så vi får väl se sen hur de funkar. För vattencirkulering i HLTn bör det funka galant iaf. Däremot så undrar jag nu varför jag tog 12v-varianten och inte 24v som är starkare och kostar typ samma pengar.
   Camlock-kopplingarna har jag beställt via eBay resten har Biltema fått stå för. Det är vanlig 1/2″ NPT-gänga på pumpen så det är bara att köpa en nippel i rätt storlek för slangen. Så, mitt tips är att kika på 24v-modellen. Men som sagt, jag vet ju inte eftersom allt enbart är testat i teorin ännu så länge. 😉

 2. Ok. Själv vill jag ha lite mer kräm än 6L/min för att påskynda kylning och skapa en virvel. Får se om jag hittar en pump till slut

  • Ja det är inga högpresterande pumpar direkt, men för priset så har jag ändå tänkt se om inte de går att använda till något. Påskynda kylning säger du, hur tänkte du då? Kylningen ska vi köra direkt från kallvattenkranen på full speed. Pumpen kommer bara att cirkulera vörten genom spiralen för att hålla temperaturen stabil i MLT samt att cirkulera vattnet i HLTn så att tempen skall vara jämn i hela kärlet. Detta är ju bara i teorin än eftersom vi bara kört tester med vatten än. Min tanke är väl att kanske byta ut vört-pumpen till nåt kraftigare om man ser för stora begränsningar. Men är du ute efter whirlpool så tror jag nog det är på tok för lite som du säger.

  • Hehe, missade faktiskt det sista du skrev i första meddelandet. 😉 Nä, för en sån lösning tvivlar jag att dessa räcker. Är kanske bara att bita i det sura äpplet och köpa två March-pumpar. De verkar ju klara allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.