Bygge av mindre bryggverk

Jag närde en tanke om att bygga något lite mindre bryggverk än det stora HERMS-systemet som föregående bryggningar har bryggts på. Jag har fått frågan om hur jag gjort, så jag tänkte först beskriva hur den är byggd, samt vad jag använt för delar. Sen finns det en hel del att fundera på efter att ha gjort första bryggningen. Det är dessutom bara tänkt som en prototyp medan man testar sig fram till vad som funkar bäst. Kostnaden för detta var inte speciellt mycket eftersom jag hade det mesta liggandes hemma.

Jula säljer billiga plasthinkar på 15l som fick bli basen i systemet. Det fick bli en standard hink-i-hink-lösning med en miljon borrade hål i botten. (Ok, kanske överdriver, men det var hutlöst tråkigt att borra. 😉 )

IMG_8959 IMG_8944

I den undre hinken satte jag in ett 2kW värmeelement från en vattenkokare inköpt på rusta.   Helt klart prisvärt. IMG_8960De hade kampanj och sålde kokarna för 29kr så jag köpte hem ett par stycken. Värmeelementet kräver ett hål på 40mm för att passa, och eftersom väggen itunnan är lite tunnare än i vattenkokaren så var jag tvungen att skära ut en liten plastbit med 40mm hål som mellanlägg för att det skulle bli tätt.

Kranen fick bli en kran för jäshinkar. Den placerades så att överkanten på insidan hamnar i samma höjd som fästet på värmeelementet. Den tredje enheten i botten är tempsensorn.
Det är en 1/2″ genomföring med en K-thermocouple med löstagbar kabel. Även den med överkanten på insidan i samma höjd som kran och element. På dessa kommer alltså den inre hinken att vila.

IMG_9010Nästa steg var att fixa recirkulering på något sätt. En silikonslang går från slangen till en 12v vattenpump från eBay som matas från en nätdel för inbyggnad, även den från eBay.
Från pumputgången går en silikonslang till en kulventil och en vinkel som går ner i mitten av locket.

Tanken var att någon sorts spridare på undersidan av locket skulle monteras, men det är inte gjort än, Tänkte först lägga en papperstallrik under för att skydda maltbädden lite, men sen insåg jag ju att om man har lågt flöde så kommer antagligen inte maltbädden att röras så mycket. Jag kommer ju att köra med allt vatten från början förutom någon liter att skölja med efter man tagit upp malten. Då blir det ju så pass mycket vatten ovanför maltbädden att det inte borde spela så stor roll.

IMG_9013Sen den lilla spartanska kontrollboxen. I den sitter det en MyPin PID som kopplas till tempsensorn och till ett relä (SSR) som styr värmeelementet. Tanken är att ta ut vört från den undre delen där värmeelementet sitter, och som håller temperaturen stabil. Sen skicka upp det på toppen igen.

Detta är version 1 och enbart en liten snabb förklaring på hur jag gjort. Mer om första testbryggningen och de problem som uppstod i ett senare inlägg.

IMG_9018 IMG_9015

 

 

 

2 svar på ”Bygge av mindre bryggverk

  1. För att undvika stopp i processen vid lakningen när hink i hink metoden används så är det bra att först fylla i lite lakvatten i den yttre hinken. Mängd så att det når botten i den inre hinken. Då minskar risken att hålen sätts igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.