Bryggning i lilla bryggverket

IMG_9024Förra inlägget var ju om hur bryggverket är kostruerat. Detta kommer att bli lite info om hur det gick under första bryggningen. Återigen så är ju detta bara ett prototyp-bygge och det kan säkert vara många som direkt kan säga att det där kommer inte att funka. Men tanken med denna blogg redan från början är ju att meddela allt som händer även det som går dåligt. Så, håll till godo. 😉

Kl 20.00 prick hade barnen somnat och jag gick ut i garaget. Innan hade jag slängt i 13l vatten och satt det på uppvärmning till 65 grader så det var klart när jag kom ut. Höjde till den temp som Beersmith tyckte att jag skulle ha för att kompensera värmen när jag tillsatte kornet. Redan här blev första problemet. Jag hade dels räknat med för låg temperatur på kornet, samt helt fel temperatur på mäskkärlet, vilket gjorde att jag skjöt över målet rätt rejält. Hade en förhoppning om ca 65 grader, men hamnade på 69 grader initialt. Efter lite landning och cirkulering så hade det gått ner lite, men PIDen ville inte riktigt jobba som den skulle, vilket gjorde att den värmde vörten för mycket också. Så det slutade med att det blev en autotune under drift innan temperaturen stabiliserade sig.

IMG_9011Mitt i allt temperaturstrul så satte maltbädden ihop sig också. Det blev helt stopp. Så av med pumpen och röra om malten igen. Detta var väl inte så dumt iofs eftersom jag fick ner tempen en del av det också. Anledningen att den satte sig var nog att jag hade för högt flöde i cirkuleringen. Så jag startade pumpen igen på ett lägre flöde, och då såg det ut att rulla på bättre. Resten av mäskningen gick som det skulle egentligen, förutom att det kändes som det var väldigt ojämn temp mellan botten och topp. Flukturerade en del fortfarande.
När tiden var ute så höjde jag tempen till 78 grader och lyfte upp den inre hinken. Ja, då kom ju den stora frågan, hur sjutton lyfter jag upp den för avrinning, och lyckas få dit ett galler att ställa den på, med bara två händer. IMG_9018Det slutade med att jag lade gallret på kanten till den undre hinken och tryckte med magen medan jag lyfte hinken med raka armar. Det måste ha sett rätt kul ut, men det funkade direkt och avrinningen kunde göras. Jag hade även sparat några liter vatten att skölja ur den resterande malten med.

När det runnit klart och jag pressat försiktigt på maltbädden för att få ut så mycket som möjligt så plockade jag bort den för rengöring samtidigt som vörten började värmas inför kok. Uppvärmningen gick ju rätt snabbt och koket tog fart, dock för kraftigt kok. inte så det kokade över, men när koket verkligen kom igång så bubblade det så mycket att det var risk att skätta över kanten. Jag började klicka och ha mig på PIDen som skall (vad jag kommer ihåg) ha stöd för att sätta effekten manuellt. Men jag lyckades inte hitta hur jag skulle trycka, och orkade inte leta åt manualen. Så, jag drog fram den stora kontrollpanelen och kopplade in själva värmeelementet i den istället. Då kunde jag ju styra effekten exakt med tempregulatorn där.

IMG_9019Första humlegivan åkte i vid 60min. Sen blev det även 20min, 5min och 0min som var tänkt. Däremot funderade jag på det här med 0-given och bestämde mig för att skippa den eftersom jag hade tänkt köra no-chill-metoden. Under tiden koket pågick rengjorde jag de delar som inte skulle användas mer.
När sen koket var helt klart så slog jag av värmen och satte på ett lock (med hål för jäsrör som jag lagt en bit folie över). Under tiden hade jag gjort i ordning ett jäskärl som jag skulle tappa över allt till. Klockan var då 23.00, och jag var ändå nöjd över att ha gjort allt klart på 3tim som min mål var, trots allt strul som varit. Tappning på jäskärlet hade ju inte tagit många minuter.

Då vaknade min dotter på 2 år. Det tog lång tid innan jag lyckats få henne att sova igen, och då tänkte jag att jag skulle skippa tappningen till dagen efter. Sagt och gjort så släckte jag och kollade så inget var påslaget.

Morgonen efter började jag fundera på om jag verkligen gjorde rätt. Eftersom jag inte tappade om vörten på kvällen så har ju vörten legat tillsammans med all humle i 10tim. Tappade ut ett litet smakprov och smakade. Tjosan vilken beska. Jag vet inte om det var för att jag tagit för givet att det skulle vara tokbeskt, men jag upplevde det hela väldigt strävt. Första smaken var riktigt bra, sen tog beskan över. Nu brukar ju den varma vörten kännas rätt besk tycker jag, men detta var lite i överkant känns det som.

I efterhand så fick jag ju frågan om jag kompenserat humlegivorna för no-chill-metoden. Jag slår mig hårt i pannan och kommer på att jag såklart läst om det också men att det fallit bort. Så, eftersom det nästan (vad jag har förstått) inte utvinns någon beska alls ur humle under 80 grader så var nog inte problemet att jag väntade en natt innan tappning. Jag hade nog helt enkelt för mycket humle i koket.

Hur som helst så tappade jag över vörten som såg väldigt klar och fin ut till jäskärlet och pitchade jästen som stått på magnetomröraren med förkultur. Sen in i jäskyklen på 18 grader.

Tanken var att göra en IPA först efter ett väldigt basic recept, men sen tänkte jag att jag kunde testa lite Black Malt och lite Roasted Barley till för att få färgen till en Black IPA eller nåt sånt. Hamnade på enbart 1% vardera av dessa, men det visade sig att det gjorde av sig oerhört mycket. Det blev en riktigt fin rödsvart färg. Mycket mörkare än jag hade trott. Nästan åt stout-hållet trots att det var så lite malt för färgen. Håller man den mot ljuset så ser man att den är genomskinlig med en djupt rödbrun färg. Hamnade på ett OG på 1.060  och borde väl hamna på dryga 6% ABV

IMG_5963Alldeles i slutet av cirkuleringen ska jag väl tillägga att pumpen lade av också. Det är andra Solar-pumpen från eBay som gått sönder. OK, dom kostar inte så mycket, men om det bara skall hålla någon enstaka bryggning så blir det dyrt till slut.

Slutsatsen av detta då? Jag har redan börjat borra upp fler hål i den inre hinken, ca 15cm upp från botten. Det borde göra att det blir mindre risk att maltbädden sätter sig. Sen så måste jag se till att hitta på nån smidig lösning för att kunna låsa fast den inre hinken när man skall låta den rinna av.
I det stora hela så är jag väldigt nöjd med hur det gick. 3tim från start till mål, med möjlighet att dra av lite tid om man får koll på det som strulade. Fler tester måste göras så att jag ser om temperaturen kan hålla sig stabil.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.