Bryggdag – Black Widow

IMG_8435I helgen hade vi ytterligare en bryggdag. Denna gång en Imperial Stout som jag döpt till Black Widow. En hel del nytt denna gång. Dels har vi aldrig bryggt en stout tidigare utan varit fast i IPA-träsket. Dessutom en alkoholstark sak, vilket gör att vi har en mer alkoholtolerant jäst som backup, och sen har vi också fått prova vår nya maltkross. En Bulldog Malt Mill som jag skruvat fast på en rund platta som passar över en jäshink. Jag ställde in valsarna på 1mm enligt tips på nätet. Ett bra utgångsläge iaf. Det visade sig funka riktigt bra. Det gick fort att krossa och den kändes stabil och bra. IMG_8442 Resultatet kändes bra och skalen såg ut att vara hyfsat hela.

Sen blev det dough in. Första misstaget. Cirkuleringen var ju på under uppvärmningen av vatnet och såklart glömde vi att slå av den…. Så det drogs in en hel del skräp i slangarna. Som tur var stannade inte pumpen utan jag kopplade bara bort slangen och lät det värsta rinna ut bakvägen. Sen flöt det på som tänkt faktiskt. Efter lite vorlauf så startades cirkuleringen igen. Riktigt fin färg. Höjde tempen för lakningen och körde flödeslakning tills vi fått rätt volym i kokkärlet

.IMG_8444 IMG_8450

När vi skulle dra igång koket så blev missöde nr två. Man är väl ingen hembryggare om man aldrig fått ett överkok nångång var det någon som sa. Så nu kan vi titulera oss hembryggare på riktigt. Man ska inte ha på locket när koket startar. Det blir lätt ganska kladdigt. Som tur var så hade vi inte allt för mycket i kokkärlet. (Inte som tidigare när vi nästan maxat grytan) Så det blev snabbt stopp på överkoket.

Två humlegivor blev det under vårt 90min kok. En vid 60min och en vid 2min. Vi glömde jästnäringen och höll på att glömma Protafloc. Nu blev det ju US-05 som användes och då är väl inte jästnäringen lika noggrann.

Avslutningsvis så tappade vi över allt i ett jäskärl. Syresatte med syrgas och diffusionssten och tillsatte den rehydrerade jästen. Så om man sammanfattar dagen så flöt det på riktigt bra ändå. Utrustningen krånglade inte på nåt vis, vilket ju var kul. Och temperaturerna kändes stabila vilket väl vi hade kalibreringen att tacka.

IMG_8449  IMG_8451

Detta kan bli något av en monsteröl. Vi fick lite bättre utbyte än receptet visade så vi landade på ett OG på 1.106 och får vi en bra utjäsning på det här så hamnar vi på hela 12% alkohol i denna. Kanske till och med 13%. Frågan är väl om jästen orkar jäsa ut med så hög alkoholhalt. Vi har därför en riktigt alkoholtolerant jäst i beredskap om det stannar av. WLP 099 sitter och väntar i kylen om det ska behövas, men vi får hoppas att US-05 sköter sig.

Sen blir det bara att fundera ut det här med lagring. En så alkoholstark öl kan nog behöva lite lagring för att smaka bra. Vi får väl se. Jag har en liten fundering om man kunde ordna till den lilla ”källare” som vi har till någon sorts lagringsrum. Det är egentligen ingen källare utan bara ett rum under garaget som bara är en passage till krypgrunden. Svalt och mörkt, och jag tror inte det blir minusgrader under vintern heller. Iaf inte när jag kollade till det ett par gånger under vintern som var.

Sådär, lite snabb genomgång av denna bryggdag. Nu har vi tre st jästunnor stående i jäskylarna, så nu måste något bli klart innan vi kan börja med nästa….. 😉

2 svar på ”Bryggdag – Black Widow

 1. Hej!
  Jag ser att ni använder er utav peco element i kastrullerna, använder ni dem för att koka eller endast värma upp lakvatten.

  Jag letar efter ett alternativ till kokplatta och gasol som jag kan ha i källaren i mitt nya bryggrum?

  Om ni använder dem för att koka har ni märkt några problem med att humle bränsvid eller om man använder candisocker läggs detta oftast på botten kan inte detta brännasvid.

  Tacksam för svar.

  • Halloj. Ja i kokkärlet kör vi ett Peco-element på 2,4KW och i HLTn använder vi ett 2KW element från en vattenkokare inköpt på Jula. För att snabba upp värmningen innan kok i kokkärlet så kör vi med en induktionshäll som vi slår av innan kokpunkten. Sen styr vi koket helt med Peco-elementet. Har aldrig kört med candisocker så där vet jag inte m det skulle bli problem, men ingen humle har bränt fast iaf. Vi har kört både kottar och pellets.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.