Genomgång av bryggverket

thumb_IMG_8158_1024

Tänkte skriva ner en liten beskrivning av det bryggverk som jag har byggt och samtidigt försöka lägga ut lite länkar till det som använts.

MLT

IMG_5871Om vi börjar med kärlen så är det från vänster vår mäsktunna/MLT. Jag utgick från en 25l kastrull från Biltema som så många andra inom denna hobby. Via SHBF forum fick jag tag på den falskbotten som används. En laserskuren perforerad rostfri plåt. Jag testade först med en hemgjord bazooka screen men blev inte nöjd över resultatet. Denna funkar ypperligt.

Jag bytte ut tappkranen mot en 1/2″ kulventil från biltema som jag monterade camlock-anslutning på. Inloppet för recirkuleringen är en genomföring där jag har satt ytterligare en 1/2″ kulventil samt en löstagbar PT-100 tempsensor kopplad till PID1 i kontrollpanelen.IMG_7765
Längre ner i kastrullen sitter en till tempsensor (PT-100)  kopplad till ytterligare en PID.

En diptube installerades sen av ett bockat kopparrör och en klämringskoppling.Som en vörtpump sitter just nu en Solar Projects-pump från eBay på 24v.

Delar:
25l kastrull från Biltema
2st Kulventiler 1/2″ från Biltema
2st CamLock 1/2″ hane från eBay
2st tempsensorer PT100 med löstagbart kablage från eBay
Diptube av kopparrör från Biltema
Div. rörkopplingar från eBay och Biltema
24v vörtpump Solar Projects från eBay12/16mm silikonslang

HLT

IMG_7688Som som vattenbehållare/HLT använder jag ytterligare en biltemakastrull på 25l. På denna sitter det en 1/2″ delbar kulventil som är köpt på eBay. I denna sitter det ingen dip-tube eftersom det bara är vatten som skall finnas i den.
Tempgivaren i denna är densamma som i MLT. En PT-100 med avtagbart kablage. Kopplad till PID2 i kontrollpanelen.
Här är det även installerat ett värmeelement på 2kW som kommer från en vattenkokare inköpt på Rusta för 49kr.
Som värmeväxlare i HERMS-systemet används den kylspiral som vi använder för att kyla efter kok. Vörten pumpas från MLT via kopparspiralen i HLTn och tillbaka ner i MLTn.
Vattenpumpen är just nu en Solar Projects på 12v. Den kommer att bytas ut framöver till en 24v som vörtpumpen. Mest för att kunna köra på samma nätdel. Pumpen gör sitt jobb som den ska.

Delar:
25l kastrull från Biltema
Delbar kulventil 1/2″ från eBay
Diptube kopparrör och kopplingar från Biltema
2st CamLock 1/2″ hane från eBay
Tempsensor PT100 med löstagbart kablage från eBay
Div. rörkopplingar från eBay och Biltema
12v vattenpump Solar Projects från eBay
12/16mm silikonslang
Kopparspiral 15m (50″) från eBay

Kokkärl/BK (Boil Kettle)

thumb_IMG_8169_1024Här satsade vi lite mer på kvalitet eftersom det var lite tveksamt huruvida biltemakastrullen funkar på induktion. En Patina 36l beställdes och ett 1/2″ hål togs upp för installation av en delbar kulventil.
Tempsensorn är likadan som i de andra kärlen.

Värmeelementet är från Peco Services och är på 2,4kW (Eller iaf 2,2kW).IMG_7893För att snabba upp kok och värmning av vatten så står den på en 2kW induktions-häll från Kjell & Company.

Delar:
36l Patina Kastrull från humle.se
Tempsensor PT100 med löstagbart kablage från eBay
Div. rörkopplingar från eBay och Biltema
Delbar kulventil 1/2″ från eBay
Induktionshäll 2kW från Kjell & Company

Kontrollpanel

thumb_IMG_8155_1024Kontrollpanelen som nu är i version 1.0 är byggd i en gammal datorlåda från en Apple PowerMac.
Om vi går igenom rad för rad så har vi huvudströmbrytare med nyckel, nödstopp, powerlampa och larmindikator/summer.
Andra raden har vi 3st PIDar samt en Brygg-timer från Auber Instruments. (MLT, HLT och BK) PIDarna är en Sestos från eBay, en MyPin från eBay och en SYL-2352 från Auber Instruments. eBay-PIDarna är ju billigare, men i slutändan hade jag nog valt från Auber ändå om jag skulle välja nu. Lite bättre kvalitetskänsla och känns lite mer logisk i menysystemet än MyPin. (Sestos har nästan identisk programvara). Bryggtimern är en rätt enkel timer där du ställer den totala koktiden, samt hur många humlegivor man har och vid vilka tider. Då ser man hela tiden hur länge det är kvar totalt samt hur länge det är till nästa humlegiv.
Alla fyra enheter är kopplade till larmsignalen. Timern piper bara i ett visst antal sekunder (går att ställa in) så den har ingen larmavstängning alls. Under PIDarna sitter det switchar för att slå av/på larmfunktionen.
Switcharna på nedersta raden är från vänster Vörtpump av/på, vattenpump av/på samt switch för att välja ifall kokkärlets värmeelement skall styras av PID3 eller via den effektstyrningsenhet som sitter ovanför switchen. Där kan man styra antal procent effekt som skall tilldelas värmeelementet. Lamporna indikerar vilken pump som körs för tillfället.
Värmeelementen styrs med hjälp av SSR-relän kopplade till PID2 och PID3/Effektstyrningsenhet.
Kablarna till värmesensorerna kopplas in med 3-pols kontakter på sidan av lådan.

Delar:

Datorlåda PowerMac från bingen med gamla datorer
PIDar från eBay och Auber Instruments
Bryggtimer från Auber Instruments
Effektstyrning från Auber Instruments
Switchar, lampor, larm, SSR och div småplock från eBay

Kontrollpanel 2 (den lilla som står ovanpå)

Detta är bara en låda med en MyPin PID som är kopplad till returporten på recirkuleringen i MLTn. Denna satte jag ihop mest för att kunna hålla koll på skillnaden på tempen före och efter den gått genom värmeväxlaren. Sen hade jag över delar dessutom så den fick stå med ändå. Har väl vid tillfälle tänkt sätta in lite kontakter osv för att kunna styra både pump och värmeelement i ett eventuellt fristående enkärlsbryggverk framöver.

Låda från Biltema
PT-100 sendor från eBay
MyPin PID från eBay

Spänningsmatning:

I garaget har jag ett 380v uttag som jag drar till en byggcentral för att dela upp faserna och få med jordfelsbrytare. Kontrollenheten matas med 240v och från den så drivs även kokkärlets värmeelement. PID2 har däremot egen spänningsmatning från en egen fas för att kunna köra värmeelementet i HLTn samtidigt som kokkärlet. På samma fas som PID2 sitter även induktionshällen eftersom den inte behövs samtidigt som uppvärmning av HLT. Om jag bara skaffar mig en adapter till byggcentralen så kan jag köra alla tre på var sin fas.
Jag hade ju tänkt att kontrollpanelen i grundutförande skulle kunna köras på 240v med en switch där man kan välja vilket värmeelement som skall vara aktivt, men som det är nu så finns det ju fördelar att köra på fler faser så än så länge så fortsätter jag såhär.

Att göra:

Denna version 1.0 är väl inte alltför mycket mer som kommer att göras på. Kanske sätta in kontakter istället för att ha fasta kablar hängande från lådan och sen har jag en voltmätare/aperemätare som skall in. Den sistnämnda är faktiskt inkopplad, men har än inte tagit mig för att såga upp ett hål än. Så den ligger på insidan och lyser för tillfället.

Version 2 finns det ju lite funderingar på, men inget är riktigt klart än. Först och främst så skall enheterna placeras lite smartare, och sen hade jag väl tänkt dra in så att man har 3-fas direkt i lådan. Den kommer troligen att styra ett större system dessutom så 3-fas kommer nog att vara mer eller mindre ett krav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.