Lite nördinfo för den som är intresserad.

/Lite nördstatistik för de som är intresserade.

Gjorde lite mätningar och anteckningar, men skulle nog ha varit ännu noggrannare med det. Tex hur lång tid lakning tog, osv. Tycker flödet var väldigt långsamt.

Mäskning: 18l vatten och 5.5kg malt.
First running (60min) SG 1.070, 65,5°, fick ut ca 11l vört
Second running (10min) SG 1.060, bara 70° (Skulle vara 75,6°) kollade aldrig hur mycket vi fick ut

Lakning.
Fly sparge med x antal liter vatten (5-6l någonting tror jag)
Lakade tills det så gott som inte kom nåt mer. något trögt flöde, antar jag.
Slutade på totalt 22.5l vört.

Kokning.
humlegivor:
10g Magnum 60min
50g Centennial 20min
10g Centennial flame out

Efter kok hade vi 17l kvar eftersom vi skippade det sista i botten som var väldigt grumligt.

Jäsning:
I jäskärlet och toppade upp med 1l vatten. Hamnade exakt på OG 1.067 enligt receptet vilket var väldigt överraskande

Sen blev det syresättning, jästnäring samt tillsatte två påsar med totalt 50g Amarillo för torrhumling.

Vet inte när jäsningen kom igång eftersom jag hade nån läcka i min blow off tube.

Lite siffror från Brew Smith:
Mash Eff: 77.70%
Brewhouse Eff: 71.80%

This blog pressed using Tinydesk

2 svar på ”Lite nördinfo för den som är intresserad.

  1. Kul att läsa om andra som är i samma sits som en annan, man blir rejält biten av ölbryggning 🙂
    Undrar dock om ni slängde i torrhumlingen direkt innan jäsningen kommit igång? Det kan skapa lite problem…

    • Säg inte sådär. 🙂 Jodå, jag är helt medveten om att det inte blev riktigt som tänkt med torrhumlingen. Vad jag förstått så är risken att jästen gör att utbytet blir dåligt. Jag kommer att lägga i ytterligare en torrhumling när jäsningen stannat. Förhoppningsvis ger det iaf inga felsmaker…
      Kul att du hittat hit iaf. Jag håller med dig om att man nog har blivit rejält biten. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.