HLT under konstruktion

IMG_6594 När vi ändå är så nära till en fullskalig HERMS-anläggning (om än en liten sådan) så tyckte jag det skulle vara roligt att testa att gå fullt ut och även skapa en HLT för varmhållning under mäskningen. Eftersom vi har så gott som alla delar redan som behövs så införskaffade jag en till biltemakastrull på 25l som är tänkt att utrustas med ett (hur vet jag inte än) värmeelement på 2200w från en vattenkokare (Clas Ohlson för 99kr eller liknande). Tempregulator/PID finns, samt pump för recirkulering. Kylspiralen får funkar som värmeväxlare tills vidare. Slår det hela bra ut så kanske man får kolla på vad det behövs för färdigheter för att bocka och montera en fast kopparslinga i HLTn. IMG_6600För vatten lär den lilla pumpen räcka till. Det enda som inte räcker till riktigt är tiden. Det mesta planeras i mitt huvud och när det blir en lucka så får man skynda sig att borra lite. 🙂 Vi får väl se vad det mynnar ut i när vi är klara.

Nåt sånt här är tanken med systemet:
Tre kärl. Två 25l-kastruller för MLT och HLT samt 36l kastrull för kokning. HLT och kokkärl har värmeelement i sig medan värmning av mäsken sker via pump genom kopparspiralen som är nedsänkt i HLT. En till pump sköter recirkulering av vattnet i HLT för att vattnet skall hålla en så jämn temperatur som möjligt. Slangarna och genomföringarna kommer att utrustas med snabbkopplingar av camlock-typ. Enkelt att flytta runt beroende på vilken funktion man är ute efter.

Vi har faktiskt, tro det eller ej, satt ett datum för bryggning i början av december när vi får testa utrustningen. Är tveksam till att det hinner bli klart för HERMS-bryggning innan dess, men allt är ordnat för bryggning utan cirkulering och utan alltför stora värmeförluster. Det skall helt skart bli spännande att se vad det skall resultera i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.